Пинокио

Адаптација драме „Пинокио” инспирисана је класичним дечјим романом „Пинокијеве авантуре” италијанског писца Карла Колодија.
Почетак представе уводи нас у свет главних протагониста – оца Ђепета и дрвене лутке Пинокија. Фокус акције је на продуховљењу мртве материје. (Како дрвени човек расте и претвара се у право дете?)
Та ситуација чини и основни сукоб у представи: сукоб духовних вредности које свака особа треба да поседује и егоистичких порива жестоке материјалности. Одавде почињу да се нижу перипетије по линијама главне радње, које басну усмеравају на њену највишу тачку – врхунац.
Пинокио постаје предмет сукоба између оца Ђепета и Моцарела с једне стране и Лианине, Мачореллија и сињор Балдинија с друге стране. Дакле, супротстављени односи између ових група чине основни сукоб у драматургији.
Тема одрастања рађа основну идеју представе – човек ће одрасти када га обавезе натерају да развије саосећање према другима!
Жанр представе може се дефинисати као фантазијско-авантуристичка прича за децу. У њој живе фантастични ликови (Пинокио, Моцарело, Лианина и Мачорели) као и прави људи, отац Ђепето и сињор Балдини. Главна одлика авантуристичког духа су светле ситуације, динамичан дијалог и одсуство психологизације на рачун типова у акцији.

Дарко Ковачовски

Фестивал позоришта за децу „ЗајеЧар“ 2023.

  • Награда за најбољу представу
  • Награда за најбољу глумицу – Јелена Филиповић, за улогу Лијанине