ДВЕ НАГРАДЕ НА ФЕСТИВАЛУ У БАЊАЛУЦИ

јун 9, 2024

На управо завршеном фаетивалу Театар Фест „Петар Кочић“ у Бањалуци, представа „Ништа нећемо заборавити“, позоришта „Бора Станковић“ освојила је две награде:

1. Награда за најбољу глумицу фестивала додељена је Јелени Филиповић Антић за улогу у представи „Ништа нећемо заборавити“, у режији Југа Ђорђевића, Позоришта „Бора Станковић“ из Врања.

„Јелена Филиповић Антић је маестрално одиграла врло комплексну улогу и плијенила глумачком вјештином, нудећи нам велики број занимљивих рјешења, те је својом снагом надахнула читав ансамбл ове сјајне представе“, став је стручног жирија.

2. Награда за сценску поетику „Младен Матерић“, по одлуци стручног жирија, припала је ансамблу Позоришта „Бора Станковић“ Врање за представу „Ништа нећемо заборавити“ у режији Југа Ђорђевића.

„Редитељ и ансамбл представе ‘Ништа нећемо заборавити’ створили су маштовито, узбудљиво и потресно садејство низа позоришних елемената: сценски покрет, музика, свјетло и звук и тиме су постигли специфичну атмосферу ове представе“ наведено је у саопштењу стручног жирија.

Представа „Ништа нећемо заборавити“ свој фестивалски живот наставља 18. јуна на фестивалу Виминацијум Фест, који се одржава у археолошком налазишту Виминацијум код Пожаревца.

У образложењу селекције, селектор фестивала Михајло Несторовић, навео је следеће:

“Ово јесте прича о злогласном, голом отоку и вишедеценијском ћутању о почињеним злоделима, али и о Врањанки Вери Ценић, бруцошкињи књижевности, у тренутку када је осуђена на две године друштвенокорисног рада. Много година касније описала је своје кажњеничко искуство у документарном роману “Кањец филма”.

Њиме је отргла од заборава и судбине многе своје сапатнице, између осталих и суграђанку Славку Погачаревић, рођену сестра народног хероја Симе Погачаревића, по коме фабрика Симпо носи данас име. И док погинулог хероја, поменутог Симу Погачаревића, читава држава слави, рођена му је сестра изложена најстрашнијем и прогону. О Голом отоку и данас се ћути.

Позориште “Бора Станковић” из Врања последњих година је у великом налету и спада у ред најбољих српских позоришта“ наводи Несторовић.