НИШТА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ НА ФЕСТИВАЛУ „ПЕТАР КОЧИЋ“

април 11, 2024

Представа „Ништа нећемо заборавити“, по мотивима романа Кањец фиљма и Иста прича, Вере Ценић, у драматизацији Тијане Грумић и режији Југа Ђорђевића, уврштена је у званичну селекцију 26. међународног фестивала Театар фест „Петар Кочић“ у Бањалуци.

На данашњој конференцији за медије у Народном позоришту Републике Српске,  саопштена је селекција овог престижног фестивала, који ће под слоганом „Ко сам ја?“, бити одржан од 3. до 9. јуна  текуће године.

Поред позоришта „Бора Станковић“, на фестивалу ће наступити Народно позориште Сомбор, Хрватско народно казалиште Сплит, Народно позориште у Београду, Босанско народно позориште Зеница и Народно позориште Републике Српске.

О представи „Ништа нећемо заборавити“, селекторка фестивала, глумица Народног позоришта РС, Наташа Иванчевић је у образложењу селекције написала следеће:

Историјски период који је годинама био маргинализован, о коме се врло површно зна, а који је оставио снажан печат на наш идентитет – период Информбироа и Голог отока. Веома храбро кроз романе Вере Ценић и драматизацију Тијане Грумић, редитељ Југ Ђорђевић са глумачким ансамблом отвара тему страдања младе Врањанке, студенткиње, у том смутном времену Информбироа. Покушај да открије гдје је њена кривица, неће је спасити голготе коју је прошла бројним исљеђивањем и на крају депортацијом на Голи оток. Кроз ову, наизглед локалну, причу, јер је ријеч о младој Врањанки, отвара се болна тема наше, не тако славне историје, али се прича наставља и у садашњости: тема страдања жена уопште.