ГОСТОВАЊЕ – PRIMA FACIE

март 4, 2024

У позоришту „Бора Станковић“ ће 11. 03. у 20 часова бити изведена представа PRIMA FACIE у продукцији Битеф театра из Београда.

PRIMA FACIE (прев. са лат. На први поглед) у режији Ање Суше и извођењу Маше Дакић.

Маша Дакић се храбро и успешно након десет година враћа на позоришну сцену и доноси комад аустралијске списатељице Сузи Милер који се на фасцинантан начин бави проблемом сексуалног злостављања. Пре свега у судским процесима.

Представа је својеврсни уметнички трилер, правничка драма која пуних 100 минута држи гледаоце у тензији.

Ово није типична монодрама. Ово је догађај у коме се фуриозно сударају емоције и закон, и који оставља без даха.

На претпремијери и премијери публика је била на ногама. Стручна јавност, адвоката и правника рекла је о представи:

Маестрална!
Право мајсторство.
Невероватан капацитет Маше Дакић.

Ово је позоришна представа, која има виши циљ – да информише, опомене и потенцијално дугорочно промени перспективe гледања на случајеве сексуалног злостављања. Ово није представа која осуђује, већ указује на промене које чекају да се десе.
Алармантно прецизан комад аустралијске списатељице Сузи Милер, бивше адвокатице са искуством у заступању људских и дечијих права, премијерно је био приказан у Аустралији 2019. године пред пуном салом судија, адвоката, правника, приправника и службеника правосудног система.

Комад је награђен Тонy и Оливер наградама на Броадwаy-у и Wест Енд-у и представља најузбудљивији и најзначајнији позоришни догађај на две највеће позоришне сцене протекле сезоне: У Њујорку и Лондону.

Представу режира Ања Суша, позоришни стваралац европског реномеа, и добитник Гранд Приx награде овогодишњег Битеф Фестивала.  Преводилац је Биљана Попмијатов, име које је препознатљиво и блиско правним круговима, а сада даје глас и првом правничком позоришном тексту који ће се извести код нас.

Изводи из критика

Правосудни систем који просуђује о саучесништву жртве је дијаболична патријархална замка која настоји да онемогући жене да било шта докажу и заправо их излазе поновном силовању оптужујући их за саучесништво у злочину.

Гардијан, The Guardian

Прима Фацие је бродвејска сензација, комад који не говори  о нечему што се дешава некоме, некад, негде, већ о ономе што се дешава нама, сада и овде.

Варајати, Variety magazine

Бродвејско позорница се претвара у неку врсту стриптиз клуба за адвокате, огољујући правду пред нашим очима и залажући се за радикалну реформу правног поступка у случајевима сексуалног насиља.

Њујорк Тајмс, The New York Times

Комад Прима Фацие је отворена полемика против патријахалног законодавства које и даље угрожава жртве сексуалног насиља. Један од најузбудљивијих комада ове сезоне

Дејли Бист, The Daily Beast

Оригинално извођење комада Прима Фацие било је 17. Маја 2019. године  у Сиднеју, у продукцији Грифин Театра.

https://teatar.bitef.rs/Predstave/865/Prima-Facie.shtml

Медијска гостовања значајна за разумевање представе: