ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 16. МАЛОГ ЈОАКИМА

новембар 17, 2023

ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 16. ФЕСТИВАЛА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ «МАЛИ ЈОАКИМ»

Жири 16. Фестивала представа за децу и младе професионалних позоришта Србије «Мали Јоаким», у Саставу: Александар Радуловић, глумац, уметнички директор Народног позоришта Пирот, председник жирија, Соња Милојевић, глумица Шабачког позоришта и Иван Јанковић, глумац Народног позоришта Лесковац, након шест одгледаних представа у конкуренцији за награде, на завршној седници, одржаној 17. 11. Донео је следеће одлуке:


1. Специјална награда за кореографију ДАМЈАНУ КЕЦОЈЕВИЋУ за представу ”Мулан” ,Позоришта за децу и младе Крагујевац.

Кореографија у потпуности прати ток приче и на маштовит начин подражава кодификовану азијску мимику и покрет.

2. Специјална награда за колективну игру АНСАМБЛУ ПРЕДСТАВЕ ”Храбра кројачица”, Крушевачког позоришта.

Млади ансамбл Крушевачког позоришта својом уједначеном и прецизном игром, сублимисаном енергијом у потпуности је водио узлазном путањом целу представу до катарзе у којој су уживали подједнако и жири и публика.

3. Специјална награда за партнерску игру ЈЕЛЕНИ ФИЛИПОВИЋ и МАРКУ НИКОЛИЋУ за улоге Лијанине и Мачорела у представи ”Пинокио”, Позоришта Бора Станковић, Врање.

Својом прецизном, шеретском и надасве шармантном игром, овај неодвојиви тандем никога не оставља равнодушним.

4. Награда ”Мали Јоаким” за ауторску музику додељује се МАРКУ ТОРЛАКОВИЋУ за музику у представи ”Храбра Кројачица”, Крушевачког позоришта.

Аутор се храбро служи мешавином жанровски различите, лако памтљиве музике, пријемчиве данашњим генерацијама а сврсисходно самој представи.

5. Награда ”Мали Јоаким” за драмски текст додељује се МИОДРАГУ  МИШИ  СТАНИСАВЉЕВИЋУ  за текст ”Василиса Прекрасна”, Народног позоришта Ужице.

На карактеристичан, лирски начин, аутор се вешто користи локализмима и архаизмима ослањајући се на ретко коришћене мотиве словенске митологије.

6.  Награда ”Мали Јоаким” за глумачко остварење додељује се равноправно:

ДАРИЈИ ВУЛИЋ за улогу Мулан у представи ”Мулан”, Позоришта за децу и младе Крагујевац.

Дарија од почетка представе вешто гради свој лик трансформишући се из грациозног женског бића у храброг ратника преживљавајући велике емотивне ломове.

НИКОЛИ ПЕНЕЗИЋУ за улогу Створења које једе корење у представи ”Василиса Прекрасна”, Народног позоришта Ужице

Никола на ексцентричан а опет глумачки захтеван и шармантан  начин доноси на сцену природност једног мистичног створења.

ЗОРАНУ ЦЕРОВИНИ за улогу Краља у представи ”Једнобрки витез”, Краљевачког позоришта.

Зоран својом Ибијевском појавом и врцавом игром плени, и на духовит начин оживљава типски лик једног краља.

АЛЕКСАНДРИ АРИЗАНОВИЋ за улогу Трговчеве кћери у представи ”Једнобрки витез”, Краљевачког позоришта.

Александра користећи своје тело као инструмент , вештим балетским покретима и изванредном говорном радњом гради узбудљив лик трговчеве кћери.

7. Награда ”Мали Јоаким” за костимографију додељује се СТЕФАНУ САВКОВИЋУ за костиме у представи ”Једнобрки витез”, Краљевачког позоришта.

Костими из представе на веома духовит и маштовит начин кореспондирају са данашњим временом, и пред очима нам дочаравају свет необичног краљевства.

8. Награда ”Мали Јоаким” за сценографију додељује се ИРИНИ СОМБОРАЦ за сценографију у представи ”Храбра кројачица”,Крушевачког позоришта.

Целокупни визуелни идентитет представе дочарава храбром, модерном и функционалном сценографијом, која је равноправни актер у стварању позоришне магије.

9. Награда ”Мали Јоаким” за режију додељује се МАРКУ ТОРЛАКОВИЋУ за представу ”Храбра кројачица”, Крушевачког позоришта.

Врло промишљеним редитељским средствима, мудро и маштовито гради представу користећи младу глумачку енергију, вешто комбинујући све сегменте који чине једну позоришну представу.

10. Гранд при ”Мали Јоаким” за најбољу представу у целини додељује се представи “ХРАБРА КРОЈАЧИЦА”, Крушевачког позоришта.

Сви сегменти представе ”Храбра кројачица” на иновативан и смео начин граде еколошки освешћену представу, интелигентно увезивајући свест о рециклажи, младалачку енергију и референце из популарне културе, препознатљиве данашњој омладини.

Александар Радуловић

Соња Милојевић

Иван Јанковић


У Врању,

17. 11. 2023.

НАГРАДА ПУБЛИКЕ

Дечији жири ”Мали позоришни зналци”, у саставу Нађа Ковачевић, Софија Арсић, Хана Стоилковић , Вук Јовановић, Лазар Спасић и Војин Ђорђевић, након шест прегледаних представа у конкуренцији за награде, на завршној седници одржаној дана 17. 11. 2023. године,  донео је одлуку да се награда дечијег жирија ”Мали позоришни зналци”, за најбољу представу, додели представи ХРАБРА КРОЈАЧИЦА, Крушевачког позоришта.