ОБЈАВЉЕНА СЕЛЕКЦИЈА 43. БОРИНИХ ПОЗОРИШНИХ ДАНА

јул 10, 2023

На данашњој конференцији за медије којој су присуствовали градоначелник Врања и председник Организационог одбора фестивала др Слободан Миленковић, селектор фестивала Слободан Савић, директор позоришта Ненад Јовић и Уметнички директор Бојан Јовановић, објављени су наслови представа које ће публика гледати на овогодишњим 43. Бориним позоришним данима, од 21. до 28.октобра.
Слоган Бориних позоришних дана jе ,,Позориште у трауматизованом друштву“ и све представе су у складу са овим насловом.
Градоначелник и председник Одбора за организовање фестивала др Слободан Миленковићрекао је да ће се ,,43. Борини позоришни дани разликовати од претходних јер ће овогодишњи фестивал бити међународног карактера, па ће врањска публика имати прилике да види најбоља позоришна остварења не само из наше, већ и из земаља у окружењу.
Према речима селектора Слободана Савића, Борини позоришни дани је фестивал који се својим репертоаром и квалитетним естетским стандардима високо позиционирао у земљи. ,,Ја сам одржао обећање да ћу овај фестивал да подигнем на виши ниво и захваљујући градоначелнику Миленковићу и Организационом одбору фестивала то смо и постигли. У такмичарској селекцији је 6 представа, а ван селекције ће бити одиграна представа глумаца врањског позоришта, којом ће и бити отворен фестивал. Последњег дана фестивала биће одиграна представа у част награђених, истакао је Савић.
У такмичарском делу фестивала, гледаћемо : ,,Код вечите славине“ по тексту Момчила Настасијевића, а у режији Соње Петровић и извођењу Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе, Нови Сад, ,,Ричард Трећи“ Виљема Шекспира у режији Дејана Пројковског и извођењу Новосадског позоришта, Ујвидеки синхаз, ,,Наш разред“ по тексту Тадеуша Слобођенека у режији Татјане Мандић Ригонат, са ансамблом Народног позоришта у Београду, Ибзенов ,,Непријатељ народа“ у режији Нине Николић, а изводи Македонски народни театар из Скопља, затим представа ,, Реалисти“ по тексту Јура Караса у режији Матка Рагужа – Театра Егзит из Загреба и Аристофанове ,,Птице“, комад чију адаптацију и режију потписује Кокан Младеновић, а изводе глумци Позоришта ,,Чики Гаргеј“ из Темишвара у Румунији. Представа ,,Шта ће бити са свима нама“ , глумаца Народног позоришта ,,Тоша Јовановић“ из Зрењанина. биће одиграна последње вечери фестивала, у част награђених.
Бојан Јовановић, уметнички директор позоришта најавио је да ће се и представа коју ће врањски ансамбл премијерно извести на отварању фестивала и обележавању дана Позоришта, 21. октобра, тематски уклопити у слоган фестивала. У плану је рад на представи ,,Кањец Фиљма“ за коју је , по књизи наше суграђанке др Вере Ценић, адаптацију и драматизацију написала Тијана Грумић, а режираће је Југ Ђорђевић.