ДОКУМЕНТ 2022

децембар 12, 2022

Под покровитељством Града Врања, а у организацији удружења “Документ 06” и позоришта “Бора Станковић“, у сали позоришта “Бора Станковић” у Врању ће од 15. до 17. децембра 2022. године бити одржан 18. међународни фестивал документарног филма “Документ 2022”.

Програм фестивала:

Четвртак 15.12.2022. у 20:00, позориште “Бора Станковић”

Отварање фестивала

Пројекције филмова:

Затварање

Режија: Игор М. Тохољ (Србија) 2021, 11 мин.

Панајоти Јаникис са својим родитељима има хотел на острву Тасос. Већ годинама они тешко раде током читаве туристичке сезоне, која у Грчкој траје дуго. Крај је сезоне, а јак циклон по имену Зорба прави велику штету дуж обала Атике и Пелопонеза и породица Јаникис се прибојава последица ако олуја која се приближава погоди и њихово приобаље. Грозничаво се припремају, склањају мобилијар са плаже и базена, сређују ресторан, прате извештаје медија у нади да их невреме ипак неће тако страшно погодити. После једне олујне ноћи, долази мирно јутро…

То је Тома

Режија: Владимир Ристић (Србија) 2021, 75 мин.

Дугометражни документарни филм са елементима игране реконструкције је биографска прича о легендарном певачу и композитору Томи Здравковићу, из визуре људи који су га добро познавали. У филму говоре Томина удовица Гордана, колеге Зоран Калезић и Хасан Дудић, глумице Даница Максимовић и Тања Бошковић…

Огњило

Режија: Владимир Перовић (Црна Гора) 2020, 22 мин.

Јунак овог филма још увек користи огњило и избија искре да би упалио ватру. Овај старовремски горштак живи свој тешки, тихи и достојанствени живот, у кршевитом окружењу са којим је срођен. Промичу дани, сезоне и године, а мало по мало, у његово имање усељава један па онда пуно металних комшија. Далековод, чије дебеле жице праве неке другачије искре. Животно окружење и исконски пејзаж нашег јунака измењени су. Да ли се тај ход модерног времена дотиче и његовог живота!? Да ли се та два света срећу, или мимоилазе…!?

Петак 16.12.2022. у 20:00, позориште “Бора Станковић”

Пројекције филмова:

Дуга реса

Режија: Шкарт (Србија) 2021, 62 мин.

Домаћица Мица С. из предграђа, украшавајући ресама тегле зимнице, долази до проналаска који ће јој променити живот и живот многих до којих допутују њене навлакваке. Истовремено, у другим кућама, ресе домаћинима и домаћицама задају нове невоље. Како да их се отресу?

Теленовела сиво у колору.

Режија: Филип Мартиновић (Србија) 2021, 63 мин

Рођен у Београду, одрастао у Барселони, Филип поставља себи једно, на први поглед, једноставно питање- одакле сам? У потрази за одговорима, заједно са Ашом, Етиопљанком чија је прошлост још компликованија од његове, одлутаће на далека места на којима им се привиђају сцене из шпанских серија.

С оне стране дуге

Режија: Милана Мајар (Босна и Херцеговина) 2022, 34 мин.

Филм “С оне стране дуге” говори о емотивној зрелости и надљудској храбрости човека који успоставља контролу над осећајем беспомоћности и безвредности након што је осепео на оба ока. Главни јунак филма ослепео је у четрдесетој години, након обољења оба очна живца. Уместо да падне у депресију и уруши самопоуздање, он се преображава у амбициозног човека који, снагом свог ума, успева да превазиђе свој физички недостатак. Спортски дух и жеља за победом доводе га у свет спорта, који му помаже да ојача своје духовне и физичке способности. Он сада живот доживљава на потпуно неуобичајан начин.

Субота 17.12.2022. у 19:00, позориште “Бора Станковић”

Пројекције филмова:

Јагорида

Режија: Небојша Илић – Илке (Србија) 2022, 26 мин.

У првим деценијама 20. века, Власотинце, тада лепа и развијена варош смештена на данашњем југоистоку Србије, имало је велике засаде винове лозе и било је једно од највећих произвођача вина на Балкану. Ако се у то доба о Лесковцу основано говорило као о Српском Манчестеру, о Власотинцу се могло говорити као о Балканској Тоскани. Крајем 20. и почетком 21. века, у време преласка на тржишну економију у Србији, транзиција је уништила власотиначко виногорје и власотиначке винарије. Данас Јагорида – некада неубрани грозд у берби – јављањем својим у развалинама Власотиначке винарске задруге, буди наду у васкрсење власотиначког виногорја и власотиначких винарија! Ово је филм о спасењу Балканске Тоскане!

Кругови на води

Режија: Данило – Лола Илић (Хрватска) 2022, 70 мин.

Една, водитељка хора “Пракса” из Пуле и Јоханес, водитељ оркестра “Мотстандетс Мусик” из Малмеа (Шведска), упознали су се на радионици у Скопљу. Пријатељство се претворили у жељу за сарадњом, те у октобру 2019. године хор “Пракса” одлази у Малме, где их дочекују Јоханес и Еба, чланови оркестра “Мотстандетс Мусик”. Припрема се заједнички наступ. У међувремену хор “Пракса” одржава пар радионица за заинтересоване групе у Малмеу и оближњем Лунду. Радионице су врло посећене, те је успех истих сјајан. Чланови хора и оркестра кроз интервјуе причају о настанку и идејама које заједнички имају… Седмодневни боравак у Малмеу завршава се заједничким концертом. Следи опроштај до неких других времена. Филм је својеврсна разгледница, репортажно настројен, те прича о људским мотивима, идејама, жељи за сарадњом, коегзистенцијом, о културама и језицима који су можда различити али говоре исто.

Затварање фестивала

Улаз на све пројекције је слободан