42. БПД – КУДА ПЛОВИ ОВАЈ СВЕТ

октобар 5, 2022

У новом медија центру у позоришту  данас су најављени 42. „Борини позоришни дани“, који ће бити одржани у периоду од 21.до 28.октобра, под слоганом „Куда плови овај свет“.

Новим правилником фестивала, 21. октобар биће свечано обележен као Дан позоришта и те вечери,  глумци врањског позоришта одиграће најстарију представу са  репертоара “Аутопутем“,  по тексту и режији Ане Ђорђевић.

 „Фестивал „Борини позоришни дани“, је празник позоришта у Врању,  коме се сви радују. У главном програму имаћемо седам представа и осму, која ће бити изведена у част награђених, истакао је на конференцији за медије Ненад Јовић, директор  позоришта.

Под слоганом ”Куда плови овај свет?”, поред домаћина, који ће наступити ревијално, на отварању фестивала, на 42. ”Бориним позоришним данима” учествоваће следећа позоришта:

22. 10. у 20:00 – Тијана Грумић, КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН?, режија Соња Петровић, Српско народно позориште, Нови Сад

23. 10. у 20:00 – Коста Трифковић, ИЗБИРАЧИЦА, режија Ива Милошевић, Народно позориште Суботица

24. 10. у 20:00 – Александар Поповић, КУС ПЕТЛИЋ, режија Милан Нешковић, Народно позориште Суботица

25. 10. у 20:00 – Јелена Кајго, РОЛЕРКОСТЕР, режија Милица Краљ, Атеље 212

26. 10. у 20:00 – Л.Н.Толстој, РАТ И МИР, режија Борис Лијешевић, Народно позориште у Београду  

27. 10. у 20:00 – Маја Пелевић, ПОСЛЕДЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ, режија Кокан Младеновић, Позориште „Деже Костолањи“, Суботица

28. 10. у 20:00 – Додела награда и представа у част награђених: Вида Давидовић, ЦРНА ОВЦА, режија Снежана Тришић, Краљевачко позориште 

Трочлани жири, који чине, Биљана Кескеновић, глумица из Сомбора, Наташа Поплавска, редитељка из Скопља и Боривој Радаковић, драмски писац из Загреба, доелиће награде ”Борисав Станковић”, за најбољу представу, најбољу мушку и женску улогу и набољу драматургију, драматизацију или адаптацију, док ће публика одлучити о добитнику награде ”радослав Радивојевић”

Пратећи програм  фестивала чиниће изложба фотографија под називом „25 година професионалног позоришта“,  позоришних плаката, промоција издања Стеријиног позорхја, промоција књиге „Политичка драма и позориште у драмама  Драгослава Михаиловића“, ауторке Јелене Перић, као и представа за децу, коју ће гледати деца из сеоских средина, рекао је Бојан Јовановић, уметнички директор позоришта.

Улазнице за све представе моћи ће да се купе на благајни позоришта од понедељка, 10. октобра, по цени од 700 динара појединачно или 4200 динара за комплет улазница.