42. БОРИНИ ПОЗОРИШНИ ДАНИ

септембар 14, 2022

Четрдесет други Борини позоришни дани биће одржани у Врању од 21. до 28. октобра ове године под слоганом „Куда плови овај свет?

На 42. ”Бориним позоришним данима”, учествоваће следећа позоришта:

  • По мотивима Бранислава Нушића – МИНИСТАРКА, режија Владимир Лазић, Позориште ”Бора Станковић” Врање (обележавање Дана позоришта и отварање фестивала)
  • Тијана Грумић, КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН?, режија Соња Петровић, Српско народно позориште, Нови Сад
    23. 10. у 20:00 – Коста Трифковић, ИЗБИРАЧИЦА, режија Ива Милошевић, Народно позориште Суботица
  • Александар Поповић, КУС ПЕТЛИЋ, режија Милан Нешковић, Народно позориште Суботица
  • Јелена Кајго, РОЛЕРКОСТЕР, режија Милица Краљ, Атеље 212
  • Маја Пелевић, ПОСЛЕДЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ, режија Кокан Младеновић, Позориште „Деже Костолањи“, Суботица 
  • Л.Н.Толстој, РАТ И МИР, режија Борис Лијешевић, Народно позориште у Београду 
  • Додела награда и представа у част награђених: Вида Давидовић, ЦРНА ОВЦА, режија Снежана Тришић, Краљевачко позориште 

**********

Директор Ненад Јовић и уметнички директор Бојан Јовановић поручили су, говорећи о октобарској манифестацији, да је новим правилником фестивала 21. октобар резервисан за наступ врањског ансамбла, који ће тог дана обележити и Дан позоришта.

Селектор Слободан Савић нагласио је да је слоган овогодишњих позоришних дана Куда плови овај свет? произашао из актуелних дешавања у друштву.

„Успели смо да задржимо квалитет представа и нисмо правили компромисе по том питању.

Свако одговорно позориште може да се носи актуелним дешавањима у друштву, а у ту група спада и Позориште Бора Станковић“, нагласио је Савић.

Градоначелник Врања и председник Одбора ове престижне манифестације Слободан Миленковић рекао је да су се организатори, заједно са селектором Слободаном Савићем, потрудили да Врањанцима за предстојећи фестивал приреде „јединствен позоришни угођај“.

„Да позориште буде не само забава, већ и место на којем ће се публика покренути да размишља, промишља, да има прилику да стекне нова искуства, а на крају и да се едукује.

Верујем да ће очекивања публике бити испуњена у погледу селектованих представа, а локална самоуправа наставиће да пружа подршку овој установи културе“, казао је Миленковић.