НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА ОТВАРАЊУ СЕЗОНЕ

август 31, 2022

У оквиру манифестације “Дани Српске у Србији“,  представа Народног позоришта Републике Српске „Хркачи“, аутора и редитеља Николе Пејаковића, гостоваће у недељу, 11.септембра у позоришту „Бора Станковић“ у Врању. Почетак представе је у 20 сати, а улаз је слободан. Бесплатне улазнице могу се преузети на благајни позоришта.

У представи играју:

Даринка: Николина Фригановић

Јован: Љубиша Савановић

Комшиница: Миљка Брђанин

Полицајац: Данило Керкез

Игла: Миодраг Маркићевић

Реч редитеља:

„Текст, по коме је урађена представа, завршио сам неколико дана пре него што сам добио корону. Добро ми је дошла болест, јер сам сад проблем короне успео да сагледам из другог угла, изнутра. Међутим, овај комад није о корони, већ о нама и нашим болестима које душу нападају; о демонском егу, о страстима и моралном суноврату модерног друштва и ове цивилизације. У том смислу, овај к’о бива-вирус или отров којим су нас отровали научници (тако се бар представљају), је мачији кашаљ у односу на болести душе. А наши јунаци управо болују од тих болести. Како сама болест никада није казна, већ упозорење, човек увек има времена да се исправи“.

* * *

Пројекат под називом „Дани  Српске у Србији“ покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

У циљу промоције Републике Српске, сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, туристичка места и руте, угоститељство, кулинарство и вино, презентује инвестиционе могућности, и као најбитније учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

Уметници и ствараоци из различитих сфера деловања, туристичка понуда, привредни потенцијали, наука и култура Републике Срспке промовишу се у Београду, Новом Саду и другим градовима и местима у Србији.