ГОСТОВАЊЕ – НЕНАПИСАНА ПИСМА

април 18, 2022

ВРАЊСКА ПРЕМИЈЕРА МОНОДРАМЕ „НЕНАПИСАНА ПИСМА “

У ИЗВОЂЕЊУ ВАЊЕ МИЛАЧИЋ

“Почаствована сам што ми је указано поверење и прилика да играм жену чијој храбрости и таленту се дивим.”- Вања Милачић

У понедељак, 18. априла, на великој сцени позоришта “Бора Станковић” У Врању, биће изведена монодрама „НЕНАПИСАНА ПИСМА “ са Вањом Милачић у улози Надежде Петровић.

Ова монодрама изведена је премијерно пред чачанском публиком знак обележавања 148. рођендана наше највеће сликарке, Надежде Петровић, као један је од пратећих програма изложбе “Златном руком и сребрним српом” Уметничке галерије Надежда Петровић у Чачку, која је у сарадњи са Етнографским музејем у Београду, представила збирку етнографских предмета из Надеждиног париског атељеа.

Вања Милачић, глумица Народног позоришта у Београду, овим поводом је изјавила: “Драго ми је сто је монодрама “Ненаписана писма” почела своја путовања гостовањем у Врању. Указано ми је поверење и прилика да играм жену чију храброст и таленат обожавам, жену која је водила тако узбудљив живот, а посебно ме привлачи та жена у Надежди Петровић која није желела да се оствари на очекиван начин. Срећна сам што ћу се срести са врањанском публиком која је однеговала многа глумачка имена ових простора и приближити им лик велике Надежде Петровић.Радујем се сусрету и дружењу са њима”

Инспирисана слојевитом личношћу ове знамените Српкиње, њеним емотивним и уметничким недоумицама, положајем уметника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима, Милкица Милетић, књижевница из Чачка је оживела лик Надежде Петровић у свом тексту Ненаписана писма, који је за сцену адаптирала и режирала Наташа Радуловић.

Сценографију је урадила Марија Лукић Shabby Chic Design из Чачка, костим Марта Чкоњевић студенткиња на дизајну и обликовању текстила на универзитету у Љубљани, а оригиналну музику написала је композиторка Ана Крстајић, креативни амбасадор националне платформе Србија Ствара, док дизајн потписује Ана Крбањевић дизајнерка из Београда. Инспицијент представе је Сања Мимица.

Представа је у продукцији Градског позоришта Чачак и извршној продукцији београдске куће FAME Solutions, реализована уз свесрдну помоћ Града Чачка, Уметничке Галерије Надежда Петровић, Националне платформе Србија Ствара, као редовно гостовање налази се на репертоару сцене “Раша Плаовић” Народног Позоришта у Београду.

Карте се могу набавити на благајни позоришта.