Аматери

Боривој Радаковић

А М А Т Е Р И

Адаптација и режија: Андреа Ада Лазић

Сценски покрет: Кренаре Невзати – Кери

Костим и дизајн сцене – Бобана Стошић

Избор музике: Андреа Ада Лазић

Шминка: Марија Ђорђевић

* * *

ИГРАЈУ:

ШАРЕ - Бојан Јовановић

ГРГА - Марко Петричевић

НЕЦЕ - Драган Живковић

ЈАСЕ – Милена Стошић

* * *

Техничка екипа:

Шеф технике: Мирослав Илић

Тон: Горан Стојковић

Светло: Ненад Костић

Гардеробер: Јованка Михајловић, Весна Младеновић

Реквизитер: Јованка Михајловић

Декоратери: Милан Стојчић, Драган Ђорђевић, Дејан Пандић

Директор: Ненад Јовић

* * *

ПОТРОШАЧКО ДРУШТВО, ЦРКЛО ДАБОГДА!

Ако је тачно да је комедија, кад је добра и истинита, увек преобучена трагедија, онда су комедије Боривоја Радаковића тачни пример за то.Било да су учесници у трагедији људског достојанства Крап,Грга,Стела,Кука…или Шаре,Грга,Јасе и Неце, у урнебесној комедији „Аматери“ уопште се, рођаци, не ради о аматерима у филмском шоу бизнису!

Ти аматери, то смо ми, с ове стране позоришне рампе, који гледамо нас на сцени, смејемо се до суза и правимо се да не знамо да, у овом нашем наоко стварном животу, не живимо никакву аутентичну стварност, него, као у филму „Труманов шоу“, умишљамо да смо способни за ову катастрофу. Уствари, ми смо само аматери, који покушавају да се снађу у стварности, о којој имају премало информација!

У својој трилогији „Кварт“,која се састоји од три комедије /“Аматери“, „Група“ и „Добитник“/ Боривој Радаковић /1951./ изокреће на унутрашњост људску потребу да се буде поштован, вољен и ситуиран. То што је у нашим крајевима и то потпуно немогуће и нестварно од Радаковићевих јунака чини губитнике, на сваки начин порнофилне. Није ПРИСТОЈНО и васпитано трудити се да будеш као остали свет. И снови су смешни, до суза комични, кад су у толикој супротности са могућностима.Но, у комедијама Боривоја Радаковића, срећом, излаза има. Светло се промаља у лику Стеле, код писца, а Јасе, код нас. Та жена, борац, мученица, сексуална радница, врло добро зна ко је и шта јој је чинити.И тако у свакој од три комедије.Увек је неко ту, да нам, као наравоученије, отвори очи.

Па, после, да их поново затворимо.Шта да гледамо?Све је већ виђено.

Ако тетка не дође, могао би да се, напокон,после неуспелог покушаја ономад,  у „Како снимити порно филм“,  сними, у „Аматерима“ први прави, српски,православни хард кор!

Мало ли је, на ову скупоћу?!

Драгана Бошковић, театролог

* * *

Премијера: Среда, 26. 04. 2017. у 20х

Врање, Сала Дома војске