Под слоганом "Од Софке до Нејре" од  21. до 28. октобра у Врању ће бити одржани  41. Борини позоришни дани.

На данашњој конференцији за медије, селектор овогодишњег фестивала,  Слободан Савић, саопштио је називе одабраних представа које ће публика моћи да погледа у време трајања “Бориних дана”.

У такмичарском делу фестивала биће одигране следеће представе: Нечиста крв, Народног позоришта из Београда,  коју је по роману Борисава Станковића режирао Милан Нешковић, “Ана Карењина”,Л.Н.Толстоја, у извођењу глумаца  Новосадског позоришта, а у режији Дејана Пројковског, “ Пучина”, Бранислава Нушића у режији Егона Савина, ансамбла Југословенског драмског позоришта у Београду. На фестивалу ће наступити и Градско позориште Семберија из Бијељине, са представом Иваново самоубиство А.П. Чехова коју је режирао Давид Алић

Глумци позоришта Атељеа 212, одиграће представу под називом  “64” Тене Штивичић у режији Алисе Стојановић, док ће комад  “Ако дуго гледаш у понор”  Енеса Халиловића у режији Златка Паковића  извести  глумци  Регионалног позоришта у Новом Пазару.

Изван такмичарског дела, последњег дана фестивала, биће одиграна представа Плацебо коју је по тексту Александра Југовића режирала Исидора Гонцић у извођењу Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници.

По одлуци организационог одбора фестивала , за Дан позоришта одређен је 21.октобра, као датум смрти Борисава Станковића, по коме позориште носи име. На свечаном отварању, те вечери, глумци врањског позоришта одиграће премијеру представе “Окамењено море”, по тексту Велимира Лукића, у режији Стевана Бодроже.

Према речима селектора Савића, од ове године, фестивал ће бити такмичарског карактера. Награде које носе назив “Борисав Станковић” биће додељене у пет категорија и то: за најбољу представу, за драматургију, драматизацију или адаптацију, за најбољу мушку улогу, за најбољу женску улогу, као и награда публике која ће носити име "Радослав Радивојевић", дугогодишњем директору  врањског позоришта и оснивачу овог фестивала.

Награде ће бити у виду плакете и новчаног дела.

На фестивалу ће предсатве и глумце оцењивати трочлани жири, кога по правилима, чини редитељ, театролог и глумац.

О значају фестивала за град Врање и о спремности да и у будућим временима Град подржи одржавање фестивала, говорио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић. Према његовим речима, буџет овогодишњих Бориних позоришних дана је 5 милиона динара, од тога 3 милиона је обезбедио град, један миллион Министарство културе и један миллион је од спонзора.

Ненад Јовић, директор врањског позоришта у свом излагању изразио је наду да ће нови концепт, нови селецтор и значајан буџет , допринети да фестивал буде у равни са Стеријиним позорјем.

Бојан Јовановић уметнички директор позоришта  представио је нови визуелни идентитет фестивал, на ком су радила тројица уметника из Врања, Драган Дејановић, Милан Михајловић и Марко Стаменковић. Јовановић је истакао да постоји и идејно решење за главну награду фестивал.

***

Захваљујемо порталу www.wranjenews.rs на уступљеним фотографијама.

 

Позориште "Бора Станковић" задржава сва права на садржај.

Веб-сајт израдио "Релоад" - задржана сва права на прилагођени софтвер и дизајн.