Под покровитељством Града, а у организацији Удружења ,,Документ 06'', Позоришта ,,Бора Станковић'' и Дописништва РТС а у Врању, синоћ је почео 16. Међународни фестивал документарног филма ,,Документ 2019''.

Госте је најпре поздравио Слађан Стојановић Френки, оснивач ове значајне филмске манифестације, нагласивши да ће врањска публика у три фестивалска дана имати прилику да види 13 филмских остварења, од којих нека имају домаћу и светску премијеру баш у Врању. Публици су се представили и аутори неколико филмова, Соња Ђекић, Игор Тохољ, Соња Ризоска Јовановска, Радица Смиљковић и Радмила Вулићевић.

Овогодишњи Фестивал ,,Документ 2019.'' заванично је отворио председник Скупштине града др Дејан Тричковић, нагласивши да документарни филм последњих година доживљава експанзију, тим пре јер доноси сазнање о животу и свету, веродостојно приказује стварност, сведочи о важним догађајима и значајним личностима, али и малом човеку захваљујући коме се покрећу нека питања и дају одговори на друга.

,,Захваљујући упорности покретача и подршци града, публика у Врању свих ових година има привилегију да погледа најновија и најзапаженија остварења из продукције документарног филма, како домаћих, тако и иностраних аутора. С обзиром на чињеницу да се Врање са ,,Документом'', нашло на мапи филмских фестивалских градова, не само у земљи и окружењу, већ и у свету, као и на значај документарног филма, локална самоуправа је поносна што има овакав садржај у културној понуди и убудуће ће подржати организовање и одржавање Међународног фестивала Документ'', истакао је председник Тричковић отварајући фестивал. 

,,Документ 2019.'' наставља се вечерас у 20 сати на малој сцени Позоришта ,,Бора Станковић'', док ће у уторак, последњег дана фестивала, у истом простору пројекције почети од 18 сати. Улаз на све пројекције је бесплатан.

Позориште "Бора Станковић" задржава сва права на садржај.

Веб-сајт израдио "Релоад" - задржана сва права на прилагођени софтвер и дизајн.