Историјат

Прву позоришну представу Врањанци су одиграли 30. јануара 1896. године. Био је то Његошев „Горски вијенац“ у режији Радоја Домановића, ондашњег професора Гимназије у Врању. Уследио је период који је обележила иницијатива омладине и градске интелигенције која ће између два светска рата припремати и показивати бројне позоришне комаде.

Врањанци су 5. октобра 1924. године формирали „Позориште грађанске касине“, када у Врању почиње организовани позоришни живот.

* Окружно народно позориште у Врању основано је 27.априла 1946. године и успешно је радило до 31. аугуста 1954. године. Потом је уследио период успешног деловања аматерског позоришта, са сталним репертоаром, бројном публиком и наградама на републичким и југословенским фестивалима.

* Највећи успех у досадашњој историји остварило је на VIII међународном фестивалу „Златни витез“ у Москви, завршеном 01. 11. 2010. на којем је представа „Павиљон бр.6“ награђена сребрним витезом за представу у целини и златним витезом за најбољу мушку улогу (Небојша Дугалић за улогу доктора Рагина).

* Поред бројних награда и признања, позориште је добило и Вукову награду и Орден заслуга за народ са сребрним зрацима.

* Позориште „Бора Станковић“ 5. септембра 1997. године поново се придружило породици професионалних позоришта Србије.

* Позоришни живот у Врању одвијао се до 2. Јула 2012. године у згради коју је 1892. године изградио врањски трговац Јанча Јовановић, када је зграда Позоришта у потпуности изгорела у подметнутом пожару, а чија реконструкција ускоро улази у другу фазу.

* Већ 33 године за редом Позориште успешно организује “ Борине позоришне дане“, на којима је до сада приказано преко 400 представа, а учествовала су бројна позоришта из наше земље и иностранства.